Η συμπίεση νεύρου είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής πίεσης που ασκείται σε ένα νεύρο του σώματος από τους γύρω ιστούς, για παράδειγμα από οστά, χόνδρους, μυς ή τένοντες. Η πίεση διαταράσσει τη λειτουργία του νεύρου, προκαλώντας πόνο, μούδιασμα, αδυναμία και άλλες ενοχλήσεις. Η συμπίεση νεύρου μπορεί να συμβεί σε διάφορα σημεία του σώματος. Για παράδειγμα, η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στον αυχένα μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση κάποιου νεύρου που επικοινωνεί με τα άνω άκρα. Αντίστοιχα η δισκοκήλη στην μέση οδηγεί στην συμπίεση νεύρου που επικοινωνεί με τα κάτω άκρα. Ενώ στις περιφερικές αρθρώσεις για παράδειγμα η συμπίεση ενός νεύρου του καρπού επηρεάζει την αίσθηση κατά μήκος του χεριού, μέχρι τα δάχτυλα.

Αίτια

Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε συμπίεση των διερχόμενων νευρικών ριζών της σπονδυλικής στήλης ή των περιφερικών νεύρων όπως του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα, του μέσου νεύρου στον καρπό(σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα), του οπίσθιου κνημιαίου νεύρου στον ταρσό(σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα), κ.α. Οι μορφολογικές αλλαγές στα μαλακά μόρια(π.χ. δισκοκήλη) και στις οστικές δομές(π.χ. πορωθέν κάταγμα σε πλημμελή θέση, ανάπτυξη οστεοφύτων) θα προκαλέσουν πίεση/ερεθισμό στα νευρικά στοιχεία. Μια σειρά από καταστάσεις και παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτής της κατάστασης είναι:
  • Εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων
  • Φορτίσεις από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες / Υπέρχρηση
  • Τραύμα
  • Παχυσαρκία
  • Φύλο, π.χ. οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα σε σχέση με το ανδρικό φύλο
  • Θυρεοειδοπάθειες
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Εγκυμοσύνη
  • Παρατεταμένη κατάκλιση

Συμπτώματα

Σημεία και συμπτώματα ενδεικτικά της συμπίεσης νεύρου είναι:

  • Μούδιασμα/μυρμήγκιασμα
  • Μειωμένη αισθητικότητα
  • Απώλεια αντανακλαστικών
  • Οξύς, διαξιφιστικός ή καυστικός πόνος ο οποίος μπορεί να ακτινοβολεί προς την περιφέρεια
  • Νυχτερινός πόνος
  • Μυϊκή αδυναμία στην επηρεασμένη περιοχή
  • Κεφαλαλγία
  • Σε σοβαρή πίεση νεύρου υπάρχει απώλεια ελέγχου ουροδόχου κύστης/εντέρου, διαταραχή βάδισης και αστάθεια
 

Διάγνωση

Στην διάγνωση της πάθησης ο απεικονιστικός έλεγχος συνήθως δεν απαιτείται και τίθεται κυρίως με την κλινική εξέταση. Συχνά προκύπτει η ανάγκη να διαφοροδιαγνωστεί η πραγματική αιτία των συμπτωμάτων και να διαχωριστεί αυτή καθεαυτή η παθολογία της παγίδευσης περιφερικών νεύρων από μία παθολογία των σπονδυλικών νευρικών ριζών ή άλλες πιο ειδικές παθολογίες που έχουν ανάλογη συμπτωματολογία.

Τα απεικονιστικά ευρήματα στερούνται διαγνωστικής εγκυρότητας, τις περισσότερες φορές, και μερικές φορές πιο ειδικές εξετάσεις, όπως το ηλεκτρομυογράφημα, μπορούν να παρέχουν ουσιαστικότερες πληροφορίες
Η κλινική διάγνωση μπορεί να γίνει μέσω της έγκυρης και αξιόπιστης εξέτασης Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας (ΜΔΘ), εφόσον ο κλινικός διαφοροδιαγνώσει μεταξύ παγίδευσης περιφερικού νεύρου και νευρικής ρίζας της ΣΣ και επιβεβαιώσει/αποκλείσει την μηχανική παθολογία με αυστηρά και συγκεκριμένα κλινικά κριτήρια .
Ο κλινικός λαμβάνει λεπτομερές ιστορικό, όπου καταγράφονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση της καθημερινότητας (προφίλ του ασθενούς), τις λειτουργικές ανικανότητες λόγω του πόνου, λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση και την εξέλιξη του πόνου/επεισοδίου, τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν/βελτιώνουν τα συμπτώματα, το προηγούμενο ιστορικό και την κατάσταση της υγείας του, την πιθανή φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί και τις εξετάσεις απεικονιστικές/εργαστηριακές που διαθέτει ο ασθενής.
Η φυσική εξέταση που ακολουθεί περιλαμβάνει την επισκόπηση της άρθρωσης (θερμότητα,οίδημα,ερυθρότητα,ευαισθησία), λεπτομερή νευρολογική εξέταση (σπονδυλικών ριζών και περιφερικού νεύρου), την απώλεια κίνησης της σπονδυλικής στήλης, την απώλεια κίνησης στις ενεργητικές και παθητικές κινήσεις της πάσχουσας άρθρωσης και τη συμπεριφορά των συμπτωμάτων, κάτω από προσδιορισμένες κινητικές δοκιμασίες (επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή παρατεταμένες θέσεις ενεργητικά ή παθητικά/ με ή χωρίς αντίσταση).
 

Θεραπεία

Οι αρχές θεραπείας θα εφαρμοστούν με βάση τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης και διαφορικής διάγνωσης ΜΔΘ. Οι οδηγίες θα είναι εξατομικευμένες και  θα έχουν στόχο στις σταθερές και παραμένουσες βελτιώσεις, τόσο στη συμπτωματική, όσο και λειτουργική εικόνα του ασθενούς.
Ο κλινικός θα προσδιορίσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων, βασισμένο στις ανάγκες της παθολογίας και τις ικανότητες του ασθενούς. Οι θεραπευτικές ασκήσεις ΜΔΘ συνιστούν συγκεκριμένες, εύκολες και στοχευμένες ασκήσεις με δεδομένη συχνότητα και αριθμό επαναλήψεων μέσα στην ημέρα, ώστε με ελάχιστο χρόνο (2 λεπτά τη φορά), ο ασθενής να βελτιώνει διαρκώς και σταθερά την κλινική του εικόνα. Στόχος είναι η σταδιακή αναμόρφωση του νεύρου και του περιβάλλοντός του (έλυτρο του καρπιαίου σωλήνα), όπως και η βελτίωση της αντοχής και των δεξιοτήτων του χεριού.
Οι οδηγίες θα περιλαμβάνουν σαφείς πληροφορίες για αποφυγή εξατομικευμένων προδιαθεσικών ή προκλητικών παραγόντων.
Βασικός στόχος είναι η αντιμετώπιση του αίτιου και όχι μόνο των συμπτωμάτων. Η εκπαίδευση για αυτοθεραπεία είναι επίσης διαρκής στόχος της ΜΔΘ, κάνοντας τον ασθενή διαχρονικά ανεξάρτητο και ικανό για σωστή διαχείριση της καθημερινότητας στο διηνεκές. Τέλος, η πρόληψη υποτροπών και η αποφυγή επιβαρυντικών παραγόντων συνιστούν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της χρονιότητας, που αποτελεί σημαντικότατο επιβαρυντικό παράγοντα.
 
Η θεραπεία της συμπίεσης νεύρου διαφέρει στις έγκυες γυναίκες και στα χειρουργημένα άτομα.
  • Στις έγκυες, όταν πρόκειται για παγίδευση περιφερικού νεύρου, η θεραπεία έγκειται κυρίως σε ήπιες κινήσεις της άρθρωσης και αντοιδηματική θεραπεία.
  • Στα άτομα που χειρουργήθηκαν απαιτείται προοδευτική αύξηση της κινητικότητας του νεύρου και πρόληψη μετεγχειρητικών συμφύσεων.

Πηγή: https://mckenzieclinic.gr/