Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα θεωρεί ως εχθρό τους ιστούς του ίδιου του σώματος. Eίναι μια χρόνια φλεγμονώδης αρθροπάθεια που επηρεάζει το μυοσκελετικό (μύες, τένοντες, αρθρώσεις και οστά) αλλά μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη ή ιστούς του σώματος πχ σπλάχνα (καρδιά,πνεύμονες κ.α.) και άλλα συστήματα στο σώμα όπως τα αιμοφόρα αγγεία και τα μάτια. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει το περίβλημα των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο οίδημα που τελικά μπορεί να οδηγήσει στην παραμόρφωση της άρθρωσης. Η φλεγμονή που σχετίζεται με την ΡΑ είναι αυτή που μπορεί να κάνει ζημία σε άλλα τμήματα του σώματος. Βαριάς μορφής ΡΑ μπορεί να προκαλέσει σημαντικές λειτουργικές ανικανότητες που μπορεί να δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του ατόμου. Έχει φανεί ότι επηρεάζει πιο συχνά τις γυναίκες.
Αίτια
- Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μέσης ηλικίας (40-60) ετων
- Πιο ευάλωτες έχει παρατηρηθεί ότι είναι οι γυναίκες.
- Παχύσαρκα άτομα φαίνεται ότι έχουν αυξημένο ρίσκο. Ειδικά οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες όταν ήταν νεώτερες από 55 ετών.
- Περιββαλοντολογικοί παράγοντες. Άτομα που έχουν εκτεθεί σε αμίαντο και διοξείδιο του πυριτίου φαίνεται ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας
- Οικογενειακό ιστορικό. Αν κάποιος από την οικογένεια στο παρελθόν έχει νοσήσει από ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν και κάποια άτομα από τις μεταγενέστερες γενιές.
- Κάπνισμα. Ειδικά σε άτομα που είναι καπνιστές με οικογενειακό ιστορικό ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Συμπτώματα
- Ευαίσθητες, οιδηματώδης (πρησμένες) και ζεστές αρθρώσεις
- Αδιάκοπος πόνος (σε ενεργές περιόδους)
- Δυσκαμψία που συνήθως είναι χειρότερα τα πρωινά ή μετά από αποχή από δραστηριότητες
- Κόπωση, υπερβολικές κινήσεις οξύνουν τα συμπτώματα, πυρετός και απώλεια βάρους
Έχει παρατηρηθεί όμως ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών εμφανίζουν συμπτώματα σε περιοχές του σώματος που δεν έχουν σχέση με τις αρθρώσεις όπως σε:
- Πνεύμονες
- Καρδιά
- Μάτια
- Σιελλογόνους αδένες
- Δέρμα
- Νευρικό ιστό
- Μυελό των οστών
- Αιμοφόρα αγγεία
Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να διαφέρουν σε οξύτητα και να έχουμε εξάρσεις και υφέσεις. Όσο εξελίσσεται η πάθηση μπορεί να προκληθεί παραμόρφωση των αρθρώσεων.
Επιπλοκές
Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης:
- Οστεοπόρωση. Συνήθως, η ΡΑ μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση αυτή κάθε αυτή ή από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται γι’ αυτή.
- Ρευματικά Οζίδια. Μικρά ογκίδια (όζοι) μπορεί να εμφανιστούν σε σημεία πίεσης των αρθρώσεων πχ αγκώνες, γόνατα κα που όμως μπορεί να εμφανιστούν και οπουδήποτε αλλού στο σώμα, πχ στους πνεύμονες.
- Ξηροφθαλμία και Ξηροστομία. Κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως ως Σύνδρομο του Sjogren, με βασικό χαρακτηριστικό τη μείωση της υγρασίας στη στοματική κοιλότητα και στα μάτια
- Μόλυνση/Λοίμωξη. Η ΡΑ αυτή κάθε αυτή ή τα φάρμακα γι’ αυτή μπορεί να προκαλέσουν βλάβη/ εξασθενίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας μολύνσεις.
- Ανωμαλίες στη σωματική σύσταση. Το ποσοστό λίπους σε σχέση με την άλιπη σωματική μάζα είναι συνήθως υψηλότερο σε άτομα με ΡΑ, ακόμα και σε άτομα με φυσιολογικό δείκτη μάζας.
- Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα. Αν η ΡΑ επηρεάσει την άρθρωση του καρπού, το οίδημα (πρήξιμο) του σωλήνα μπορεί να προκαλέσει συμπίεση του μέσου νεύρου.
- Καρδιαγγειακά προβλήματα. Η ΡΑ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σκλήρυνσης και αποκλεισμού των αγγείων ή φλεγμονώδους αντίδρασης του περικαρδίου, που περιβάλει την καρδιά.
- Πνευμονικές Παθήσεις. Η ΡΑ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής και ίνωσης του πνεύμονα, που προοδευτικά μπορεί να προκαλέσει λειτουργική ανεπάρκεια του πνεύμονα
- Λέμφωμα. Η ΡΑ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λεμφώματος, που είναι μέλος μιας ομάδας καρκίνων του αίματος, που αναπτύσσονται στο λεμφικό σύστημα.
Διάγνωση
Θεραπεία
Η μηχανική θεραπεία έρχεται ως επακόλουθο της πρωταρχικής θεραπείας (φαρμακευτική αγωγή, ανάπαυση) και αφορά τη μη ενεργή φλεγμονώδη περίοδο που ακολουθεί στο υφέσιμο στάδιο.
Ο κλινικός θα προσδιορίσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων, βασισμένο στις ανάγκες της παθολογίας και τις ικανότητες του ασθενούς. Οι θεραπευτικές ασκήσεις ΜΔΘ συνιστούν συγκεκριμένες, εύκολες και στοχευμένες ασκήσεις με δεδομένη συχνότητα και αριθμό επαναλήψεων μέσα στην ημέρα, ώστε με ελάχιστο χρόνο (2 λεπτά τη φορά), ο ασθενής να βελτιώνει διαρκώς και σταθερά, την κλινική του εικόνα. Ομοίως οι οδηγίες θα περιλαμβάνουν σαφείς πληροφορίες για αποφυγή εξατομικευμένων προδιαθεσικών ή προκλητικών παραγόντων. Η διόρθωση και υιοθέτηση σωστής καθιστής στάσης είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση και στοιχείο εκπαίδευσης του ασθενή για αυτοθεραπεία.