Πρόκειται για μια κατάσταση πίεσης ενός περιφερικού νεύρου, και συγκεκριμένα του μέσου νεύρου, κατά την πορεία του εντός του καρπιαίου σωλήνα. Ως αποτέλεσμα της πίεσης εμφανίζεται μούδιασμα/μυρμήγκιασμα στα δάκτυλα, πόνος και αδυναμία στην άκρα χείρα και στα δάκτυλα και μείωση της λειτουργικότητας. Η επικράτηση της πάθησης στον γενικό πληθυσμό κυριαρχεί στο γυναικείο φύλο.

Αίτια

Οτιδήποτε προκαλεί πίεση ή ερεθισμό του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα είναι αίτιο εμφάνισης του συνδρόμου. Ένα παρεκτοπισμένο πορωθέν κάταγμα της πηχεοκαρπικής άρθρωσης, μια γαγγλιακή κύστη, πάχυνση των ελύτρων από όπου διέρχονται οι τένοντες είναι ορισμένα παραδείγματα που προκαλούν πίεση/ερεθισμό του νεύρου. Παράγοντες κινδύνου που έχουν συσχετισθεί ότι αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου είναι:

  • Ανατομικοί λόγοι
  • Εργασιακοί παράγοντες
  • Παθήσεις που προκαλούν βλάβη των περιφερικών νεύρων (π.χ σακχαρώδης διαβήτης)
  • Παχυσαρκία
  • Φύλο (γυναικά)
  • Εγκυμοσύνη
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα)

 

Συμπτώματα

Δεν έχουμε ποτέ αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων. Η εγκατάσταση τους γίνεται προοδευτικά. Χαρακτηριστά συμπτώματα του συνδρόμου είναι:
  • Μούδιασμα/μυρμήγκιασμα στην παλαμιαία επιφάνεια των δακτύλων του αντίχειρα, δείκτη, μέσου και το ήμισυ του παράμεσου.
  • Αδυναμία με μείωση της λειτουργικότητας της άκρας χείρας. Η πτώση αντικειμένων είναι χαρακτηριστικό επακόλουθο όπως και οι λεπτές δεξιότητες π.χ. κούμπωμα, δέσιμο κορδονιών, γραφή με στυλό, ιχνογραφία κλπ.
  • Πόνος στον καρπό ο οποίος μπορεί να ακτινοβολεί στο αντιβράχιο ή και στον βραχίονα. Ο πόνος και το μούδιασμα είναι εντονότερα την νύχτα και αναγκάζουν τους ασθενείς να σηκώνονται και να περπατούν τινάζοντας το χέρι για να ανακουφισθούν. Σε προχωρημένα στάδια και εφόσον δεν έχει γίνει αντιμετώπιση της πάθησης διαπιστώνεται ατροφία των μυών του αντίχειρα και σοβαρή απώλεια της λειτουργικότητας.
 

Διάγνωση

Στην διάγνωση της πάθησης ο απεικονιστικός έλεγχος συνήθως δεν απαιτείται και τίθεται κυρίως με την κλινική εξέταση. Συχνά προκύπτει η ανάγκη να διαφοροδιαγνωστεί η πραγματική αιτία των συμπτωμάτων και να διαχωριστεί αυτή καθεαυτή η παθολογία της παγίδευσης του μέσου νεύρου από μία παθολογία της άρθρωσης του καρπού, μια αυχενική παθολογία ή άλλες πιο ειδικές παθολογίες που έχουν ανάλογη συμπτωματολογία .

Τα απεικονιστικά ευρήματα στερούνται διαγνωστικής εγκυρότητας, τις περισσότερες φορές, και μερικές φορές πιο ειδικές εξετάσεις, όπως το ηλεκτρομυογράφημα, μπορούν να παρέχουν ουσιαστικότερες πληροφορίες
Η κλινική διάγνωση του Συνδρόμου του Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να γίνει μέσω της έγκυρης και αξιόπιστης εξέτασης Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας (ΜΔΘ) του καρπού, εφόσον ο κλινικός αποκλείσει την μηχανική αρθρική παθολογία του καρπού ή του αυχένα με αυστηρά και συγκεκριμένα κλινικά κριτήρια .
Ο κλινικός λαμβάνει λεπτομερές ιστορικό, όπου καταγράφονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση της καθημερινότητας (προφίλ του ασθενούς), τις λειτουργικές ανικανότητες λόγω του πόνου, λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση και την εξέλιξη του πόνου/επεισοδίου, τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν/βελτιώνουν τα συμπτώματα, το προηγούμενο ιστορικό και την κατάσταση της υγείας του, την πιθανή φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί και τις εξετάσεις απεικονιστικές/εργαστηριακές που διαθέτει ο ασθενής.
Η φυσική εξέταση που ακολουθεί περιλαμβάνει την επισκόπηση της άρθρωσης (θερμότητα,οίδημα,ερυθρότητα,ευαισθησία), λεπτομερή νευρολογική εξέταση (αυχενικών ριζών και περιφερικού νεύρου), την απώλεια κίνησης του αυχένα, την απώλεια κίνησης στις ενεργητικές και παθητικές κινήσεις του καρπού και τη συμπεριφορά των συμπτωμάτων, κάτω από προσδιορισμένες κινητικές δοκιμασίες (επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή παρατεταμένες θέσεις ενεργητικά ή παθητικά/ με ή χωρίς αντίσταση).
 

Θεραπεία

Οι αρχές θεραπείας θα εφαρμοστούν με βάση τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης και διαφορικής διάγνωσης ΜΔΘ. Οι οδηγίες θα είναι εξατομικευμένες και  θα έχουν στόχο στις σταθερές και παραμένουσες βελτιώσεις, τόσο στη συμπτωματική, όσο και λειτουργική εικόνα του ασθενούς.
Ο κλινικός θα προσδιορίσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων, βασισμένο στις ανάγκες της παθολογίας και τις ικανότητες του ασθενούς. Οι θεραπευτικές ασκήσεις ΜΔΘ συνιστούν συγκεκριμένες, εύκολες και στοχευμένες ασκήσεις με δεδομένη συχνότητα και αριθμό επαναλήψεων μέσα στην ημέρα, ώστε με ελάχιστο χρόνο (2 λεπτά τη φορά), ο ασθενής να βελτιώνει διαρκώς και σταθερά την κλινική του εικόνα. Στόχος είναι η σταδιακή αναμόρφωση του νεύρου και του περιβάλλοντός του (έλυτρο του καρπιαίου σωλήνα), όπως και η βελτίωση της αντοχής και των δεξιοτήτων του χεριού.
Οι οδηγίες θα περιλαμβάνουν σαφείς πληροφορίες για αποφυγή εξατομικευμένων προδιαθεσικών ή προκλητικών παραγόντων.
Βασικός στόχος είναι η αντιμετώπιση του αίτιου και όχι μόνο των συμπτωμάτων. Η εκπαίδευση για αυτοθεραπεία είναι επίσης διαρκής στόχος της ΜΔΘ, κάνοντας τον ασθενή διαχρονικά ανεξάρτητο και ικανό για σωστή διαχείριση της καθημερινότητας στο διηνεκές. Τέλος, η πρόληψη υποτροπών και η αποφυγή επιβαρυντικών παραγόντων συνιστούν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της χρονιότητας, που αποτελεί σημαντικότατο επιβαρυντικό παράγοντα.
 
Η θεραπεία του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα διαφέρει στις έγκυες γυναίκες και στα χειρουργημένα άτομα.
  • Στις έγκυες η θεραπεία έγκειται κυρίως σε ήπιες κινήσεις του καρπού και αντοιδηματική θεραπεία.
  • Στα άτομα που χειρουργήθηκαν απαιτείται προοδευτική αύξηση της κινητικότητας του νεύρου και πρόληψη μετεγχειρητικών συμφύσεων.

Πηγή: https://mckenzieclinic.gr/