Με τον όρο ωμαλγία εννοούμε τον πόνο στην περιοχή του ώμου ο οποίος μπορεί να προκύψει από την ίδια την άρθρωση του ώμου λόγω βλάβης των μαλακών και οστικών δομών που την απαρτίζουν. Ο πόνος στον ώμο μπορεί να είναι και αναφερόμενος, δηλαδή να προέρχεται δευτερογενώς από άλλη ανατομική περιοχή/δομή (π.χ. αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης) ή από κάποια άλλη παθολογία (π.χ. καρδιαγγειακή πάθηση, στομαχικά προβλήματα κα). Ο αναφερόμενος πόνος συνήθως δεν χειροτερεύει με τις κινήσεις του ώμου. Το φύλο κατέχει εξέχοντα ρόλο στην επικράτηση της ωμαλγίας, αλλά και στο άνω άκρο γενικότερα, με την παρουσία των συμπτωμάτων να είναι πιο συχνή στις γυναίκες.
Αίτια
- Τενοντίτιδα / Τενοντοπάθεια
- Παθολογία της Αυχενικής μοίρας ΣΣ
- Ασβεστοποιός τενοντίτιδα του υπαρακάνθιου τένοντα
- Ρήξεις τενόντων
- Εξάρθρημα
- Κάταγμα
- Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής
- Σύνδρομο πρόσκρουσης
- Δυσκαμψία
- Θυλακίτιδες/Ορογονοθυλακίτιδες
- Παγωμένος ώμος
- Τραυματισμός του βραχιονίου πλέγματος
- Οστεοαρθρίτιδα
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Καρδιαγγειακές παθήσεις
- Σύνδρομο θωρακικής εξόδου
- Σηπτική αρθρίτιδα
- Νέκρωση της κεφαλής του βραχιονίου οστούν
- Όγκος/Κακοήθεια (όγκος Pancoast)
Παράγοντες κινδύνου που έχουν συσχετισθεί με την εμφάνιση της ωμαλγίας είναι η ηλικία και το είδος του επαγγέλματος. Σε νεαρές ηλικίες σχετίζεται με τραυματισμούς κυρίως ενώ σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Επαγγέλματα που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις των άνω άκρων ιδιαίτερα στο επίπεδο άνωθεν της κεφαλής ή αθλητές (π.χ. καλαθοσφαιριστές, παίκτες βόλλευ, αθλητές ενόργανης γυμναστικής, αθλητές άρσης βαρών κ.α.) και επαγγέλματα που περιλαμβάνουν δόνηση (π.χ. χειριστές κομπρεσέρ) αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ωμαλγίας.
Συμπτώματα
- Θέση. Να είναι διάχυτος, εντοπισμένος στην πρόσθια ή στην εξωτερική πλευρά του ώμου, ακτινοβολούμενος στον αυχένα ή και το αντιβράχιο
- Ένταση. Να είναι οξύς, μέτριος, ήπιος. Οι ασθενείς αναφέρουν συνήθως έναν οξύ πόνο στον ώμο και ειδικά σε δραστηριότητες που τους αναγκάζουν να ανεβάζουν το άνω άκρο πάνω από το επίπεδο του ώμου.
- Τρόπο πρόκλησης, για παράδειγμα να επιδεινώνεται ή να προκαλείται με κινήσεις του ώμου και να παύει στην ανάπαυση ή να είναι ένας μόνιμος αδιάκοπος πόνος. Ο πόνος από φλεγμονή, συνοδεύεται επιπλέον από οίδημα, θερμότητα, ερυθρότητα. Ο νυχτερινός πόνος εμφανίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών και είναι συνήθως τόσο έντονος που διαταράσσει τον ύπνο.
Άλλες κλινικές εκδηλώσεις της ωμαλγίας είναι:
- Αδυναμία/απώλεια κίνησης του ώμου και λειτουργικές διαταραχές. Οι κινήσεις που επηρεάζονται πιο συχνά είναι η κάμψη, η απαγωγή, η έξω στροφή και η έσω στροφή πίσω από την πλάτη.
- Δυσκολία εύρεσης θέσης ανάπαυσης.
Διάγνωση
Στην διάγνωση της ωμαλγίας ο απεικονιστικός έλεγχος συνήθως δεν απαιτείται (πέρα από τραυματικές καταστάσεις) και τίθεται κυρίως με την κλινική εξέταση. Συχνά προκύπτει η ανάγκη να διαφοροδιαγνωστεί η πραγματική αιτία των συμπτωμάτων και να διαχωριστεί αυτή καθεαυτή η παθολογία του ώμου από μία παθολογία της σπονδυλικής στήλης, του πνευμονικού παρεγχύματος, στομάχου κλπ.