Κάθε ανατομική δομή που φέρει νεύρωση είναι πιθανή πηγή οσφυαλγίας. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι η συνηθέστερη αιτία πόνου στη μέση. Οι δίσκοι είναι τα μαλακά μαξιλάρια που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων.Στην περίπτωση της κήλης δίσκου αυτά τα μαλακά μαξιλαράκια έχουν ένα πρόβλημα. Ένας δίσκος είναι σαν ντόνατ με ζελέ, με μαλακό πυρήνα και σκληρό περιτύλιγμα. Αυτό συμβαίνει όταν το μαλακό περιεχόμενο βγαίνει από κάποια σχισμή στο σκληρό περιτύλιγμα. Ένας δίσκος με κήλη στην περιοχή της μέσης μπορεί να ερεθίζει παράπλευρα νεύρα με αποτέλεσμα πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία στα πόδια. Από την άλλη, πολλά άτομα  μπορεί να μην παρουσιάσουν συμπτώματα παρά την ύπαρξη κήλης δίσκου. Οι περισσότεροι με κήλη δεν χρειάζονται χειρουργείο για να λύσουν το πρόβλημά τους. Η Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι ένα εύρημα που εμφανίζεται τόσο σε ασυμπτωματικά όσο και σε συμπτωματικά άτομα και στα δυο φύλα.

Αίτια

  • Ασύμμετρες ή αξονικές φορτίσεις (παρατεταμένο κάθισμα ή σκύψιμο, άρση βάρους).
  • Εκφυλισμός των ιστικών δομών για διάφορους λόγους (πχ κληρονομικότητα, αδυναμία επούλωσης κ.α.).
  • Ηλικία. Με την πάροδο της ηλικίας οι δίσκοι αφυδατώνονται ( χάνουν την ποσότητά τους σε υγρά). Με αυτό τον τρόπο γίνονται λιγότερο ευέλικτοι και επιρρεπείς σε βλάβες ακόμα και με απλές κινήσεις.
  • Λανθασμένοι τρόποι άρσης ενός βάρους (στροφή του κορμού ενώ σηκώνετε ένα βαρύ αντικείμενο, άρση ενός βάρους χωρίς να λυγίσετε τα πόδια χρησιμοποιώντας δηλαδή τους μύες της μέσης).
  • Τραυματισμός έπειτα από πτώση. (σπάνια παρατηρείται).

Συμπτώματα

Η επώδυνη κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, εμφανίζεται με ποικίλα σημεία και συμπτώματα. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει ένα ή παραπάνω από τα κάτωθι:

  • Πόνος στη μέση ή/και στο πόδι. Αν έχετε συμπτωματική κήλη στη μέση μπορεί να πονάτε στη μέση και σταδιακά ή και γρήγορα, ο πόνος μπορεί να εξαπλώνεται στα οπίσθια , στον μηρό και στη γάμπα ή/και τον άκρο πόδα.
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα ή καρφίτσες-βελόνες στο ένα ή και στα δύο πόδια.
  • Αίσθημα καυσαλγίας ή ψύχους κατά μήκος του ποδιού.
  • Πιθανή αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος σε δεδομένη περιοχή του μηρού, κνήμης και άκρου πόδα.
  • Μυική αδυναμία. Μύες που νευρώνονται από επηρεασμένα νεύρα χάνουν τη δύναμή τους. Προβλήματα ισορροπίας επίσης μπορούν να συνυπάρξουν σε πιθανό μούδιασμα του ενός ή και των δύο ποδιών.
  • Παραμόρφωση και κλείδωμα της θέσης του κορμού. Ο κορμός γέρνει εμφανώς, προς τα εμπρός (κύφωση-λουμπάγκο) ή πλάγια-μακριά ή προς τη μεριά του πόνου- (λειτουργική σκολίωση).

Παράγοντες κινδύνου

  • Παρατεταμένο κακό κάθισμα
  • Επαναλαμβανόμενο ή παρατεταμένο σκύψιμο
  • Τραυματισμοί – Εργασιακοί ή Αθλητικοί
  • Δονήσεις του κορμού
  • Αυξημένο σωματικό βάρος
  • Επάγγελμα. Βαρέα επαγγέλματα με επαναλαμβανόμενες άρσεις φορτίων ή συχνό σκύψιμο (π.χ. οδηγεί βαρέων οχημάτων, εργάτες κ.α.).
  • Γενετικό πρόβλημα. Προδιάθεση-Κληρονιμικότητα.

Διάγνωση

Η κλινική διάγνωση της συμπτωματικής κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκογενής πόνος) μπορεί να γίνει μέσω της έγκυρης και αξιόπιστης εξέτασης Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας (ΜΔΘ). Ο κλινικός λαμβάνει λεπτομερές ιστορικό, όπου καταγράφονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση της καθημερινότητας (προφίλ του ασθενούς), τις λειτουργικές ανικανότητες λόγω του πόνου, λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση και την εξέλιξη του πόνου/επεισοδίου, τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν/βελτιώνουν τα συμπτώματα, το προηγούμενο ιστορικό και την κατάσταση της υγείας του, την πιθανή φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί και τις εξετάσεις απεικονιστικές/εργαστηριακές που διαθέτει ο ασθενής.
Η φυσική εξέταση που ακολουθεί περιλαμβάνει την παρατήρηση της καθιστής και όρθιας στάσης, τη νευρολογική εξέταση, την απώλεια κίνησης που εμφανίζει κατά την εξέταση και τη συμπεριφορά των συμπτωμάτων, κάτω από προσδιορισμένες κινητικές δοκιμασίες (επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή παρατεταμένες θέσεις).
Στόχος είναι ο συσχετισμός των παραπάνω πληροφοριών με τα ευρήματα (απεικονιστικά-κλινικά) ώστε να προσδιοριστεί η ταύτιση της κλινικής εικόνας με τα απεικονιστικά ευρήματα.
 
 

Θεραπεία

Οι αρχές θεραπείας θα εφαρμοστούν με βάση τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης ΜΔΘ, οι οδηγίες θα είναι εξατομικευμένες και  θα έχουν στόχο στις γρήγορες και παραμένουσες βελτιώσεις, τόσο στη συμπτωματική, όσο και λειτουργική εικόνα του ασθενούς.
Ο κλινικός θα προσδιορίσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων, βασισμένο στις ανάγκες της παθολογίας και τις ικανότητες του ασθενούς. Οι θεραπευτικές ασκήσεις ΜΔΘ συνιστούν συγκεκριμένες, εύκολες και στοχευμένες ασκήσεις με δεδομένη συχνότητα και αριθμό επαναλήψεων μέσα στην ημέρα, ώστε με ελάχιστο χρόνο (2 λεπτά τη φορά), ο ασθενής να βελτιώνει διαρκώς και σταθερά την κλινική του εικόνα. Ομοίως οι οδηγίες θα περιλαμβάνουν σαφείς πληροφορίες για αποφυγή εξατομικευμένων προδιαθεσικών ή προκλητικών παραγόντων.
Βασικός στόχος είναι η αντιμετώπιση του αίτιου και όχι μόνο των συμπτωμάτων. Η εκπαίδευση για αυτοθεραπεία είναι επίσης διαρκής στόχος της ΜΔΘ, κάνοντας τον ασθενή διαχρονικά ανεξάρτητο και ικανό για σωστή διαχείριση της καθημερινότητας στο διηνεκές. Τέλος, η πρόληψη υποτροπών και η αποφυγή επιβαρυντικών παραγόντων συνιστούν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της χρονιότητας, που αποτελεί σημαντικότατο επιβαρυντικό παράγοντα.